1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Evadare din obișnuit cu Iulian Filip și Aurelian Silvestru.

Scris de Secția Organizarea și Coordonarea Activității Administrative Joi, 22 Martie 2012

          La 14 martie 2012 în incinta Bibliotecii Publice „Mihail Sadoveanu” s-a desfășurat un eveniment literar prilejuit de prezența la Soroca a domnilor: poetul, prozatorul, dramaturgul - Iulian Filip; poetul, prozatorul, publicistul, directorul Liceului „Prometeu” Chișinău – Aurelian Silvestru și directoarea Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” doamna – Claudia Balaban.
Acțiunea a fost organizată la inițiativa copiilor soroceni. Scriitorii au vorbit despre felul de a face texte artistice pentru copii, muzică, desene pentru copii. Domnul Iulian Filip a menționat că poeziile pentru copii l-a determinat să le creeze copiii săi Adrian și Adriana, acum îl determină nepoții. Domnul Silvestru a atenționat că imboldul pentru creația artistică i-a servit lipsa de valori naționale, istorice și artistice pentru vârsta elevilor săi. Cu un salut literar pe versurile doamnei Elena Țîrdea, ziarist la săptămânalul „Realitatea” au prezentat membrii cenaclului litera „Spirit și intelect”, filiala pentru copii „Steliana Grama”. Creații proprii dedicate momentului au citit membrii cenaclului literar „Condeie tinere”, filiala nr. 1 și „Mugurașii”, filiala nr. 4, și elevii Liceului Teoretic „Ion Creangă” clasa VI-a.
Elevii clasei a II-a „A” , învățător Angela Chiriac, Liceul Teoretic „C. Stere”au prezentat un spectacol din poeziile poetului.
Compozitorul și interpretul Anatol Rudei a interpretat cântece făcute pe versurile lui Iulian Filip. Cântece din ținutul Soroca au fost interpretate de conducătoarea formației „Colinda”. La eveniment s-au expus: Ana Bejan, profesoară, ex-prefect de Soroca; Nina Neculce, ziarist la  săptămânalul „Observatorul de Nord”; A. Mușenco, colaborator la  Direcția Învățământ Soroca.
Cu cuvânt de mulțămire și vorbe bune s-a adresat invitaților specialistul principal al Secției Cultură și Turism Soroca doamna Bicec Raisa.
Scriitorii au dăruit copiilor o mulțime de autografe. Bibliotecii au dăruit un set de publicații proprii.

22_03_2012

 

Ora poetică ,,Cuvintul inimii - Poezia

Scris de Secția Organizarea și Coordonarea Activității Administrative Marţi, 20 Martie 2012

          În preajma sărbătorilor primăverii, Mărţişorului şi Zilei Internaţionale a Femeii,  a Zilei Internaţionale a Poeziei pe care o sărbătorim la 21 martie,  biblioteca ,,Basarabia” a găzduit un eveniment deosebit prin ora poetică ,,Cuvîntul inimii - Poezia” la care au fost invitaţi utilizatorii permanenţi ai bibliotecii, profesori, elevi din licee, bibliotecari .
Subiectul abordat a avut ca scop promovarea acelei mai îndrăgite forme ale cunoaşterii- Poezia. Cei prezenţi au avut ocazia nu numai sa fie prezenţi la eveniment, dar şi să participe activ, recitînd şi împartşindu-şi satisfacţia sufletească, recunoaşterea şi dragostea faţă de poezie, care ne face viaţa mai frumoasă.   Manifestarea a inclus în program poezii la diferite teme: iubire, dragoste de baştină, dor, patimă, dar şi filosofică , patriotică, populară.
Şi dacă la baza cîntecului se află poezia, acţiunea a fost întregită şi de secvenţe muzicale.
Au fost prezentate vernisajele de cărte la temele:
-         ,,Mărţişorul în legende şi datini”;
-         ,,O carte pentru viitorul tău!”.
vieru_20_03_2012


Pagina 458 din 498