Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_top position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_bottom position below the menu.

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.

Căutare în site

În data de 28 martie 2024, cu începere de la ora 14.00, de către secția Cultură și Turism a Consiliului Raional Soroca și Colegiul de Arte „Nicolae Botgros” din Soroca cu prilejul celor șase luni de la trecerea în eternitate.a scriitorului, poetului și dramaturgului Ion Druță, a fost desfășurată serata-memoriam „Ion Druță – Povara bunătății noastre”.
Evenimentul a început pe scările „Lumânării Recunoștinței”, de către eroii din creația druțiană – Badea Andrei, Lisandru, Țică, Fănuță, Iona, Anica și Ilenuța, care au direcționat toți invitații la mormântul lui Ion Druță, unde s-a petrecut serviciul divin și depunerea de flori.
Apoi, personajele druțiene au direcționat publicul la ”Lumânarea Recunoștinței”, unde s-a desfășurat spectacolul de comemorare a lui Ion Druță – cel care a reușit prin mai multe volume de proză, eseistică şi dramaturgie să cultive în sufletul a zeci de generații dragostea de neam și țară.
Cu un mesaj de salut, s-a adresat Președintelui raionului Soroca dl Veaceslav Rusnac, care a menționat, că: „Ion Druță a fost unul din cei mai remarcabili și extrem de talentați fii ai țării noastre. Autorul celebrelor lucrări despre dor, neam, pământ și țară, Ion Druță a edificat „Casa Mare” a neamului nostru, a implantat vlăstarul dragostei de țară în conștiința întregului popor, a contribuit la educarea în spiritul patriotismului și a valorilor general-umane a multor generații.
Creația sa este apreciată de contemporani prin caracteristicile ei esențiale, opera lui este în total o expresie a rezistenței spirituale și morale în fața a tot ce subminează naționalul, umanul, sacrul. Numele său va rămâne înscris cu litere de aur în istoria culturii și literaturii naționale.
Scriitorul, Ion Druță, care s-a stins din viață la Moscova, la vârsta de 95 de ani, a cerut apropiaților, prin intermediul unui testament să fie înmormântat „în patria mică”, adică aici lângă Soroca la monumentul Poetului Anonim, numit “Lumânarea Recunoştinţei”, care a fost înălţat la iniţiativa sa.
Marele Ion Druță va rămâne mereu în sufletele și amintiea noastră.
Bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace”.
Spectacolul a continuat cu un minut de reculegere și fragmente din operele „Miruirea”, „Frunze de dor”, „Casa Mare”, „Șoapte de nuc”, „Horia” și „Sania” prezentate de elevii catedrei de „Regie” și actorii Teatrului studio „Debut” de la Colegiul de Arte „Nicolae Botgros” din Soroca și poetul Petre Popa, director al Instituției publice Teatrul „Veniamin Apostol” din Soroca.
La final, toate personajele druțiene au fost decernate cu Diploma Președintelui raionului Soroca.