Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_top position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_bottom position below the menu.

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.

Căutare în site

Comunicat

FESTIVAL MEDIEVAL LA SOROCA în cadrul
Proiectului ,,Ștefan cel Mare – istorie comună, patrimoniu comun, Soroca-Vaslui”,
cod 1 HARD/2.1/50


Programul Operațional Comun România/Republica Moldova EMS-ENI 2014-2020

Programul este finanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate

 

MOTTO: “Un popor care nu își cunoaște istoria este

ca un copil care nu își cunoaște părinții”

(Nicolae Iorga)

 

      În zilele de 16 și 17 decembrie 2023, Consiliul Raional Soroca va organiza Festivalul Cultural Medieval ,,Soroca Porți Deschise”. Evenimentul se va desfășura în cadrul Proiectului ,,Ștefan cel Mare – istorie comună, patrimoniu comun, Soroca-Vaslui”,  implementat de Consiliul Raional Soroca, în parteneriat cu Consiliul Județean Vaslui și Muzeul Județean “Ștefan cel Mare” Vaslui.

    Această amplă manifestare cultural-artistică va promova tradițiile vestimentare, meșteșugurile tradiționale, dansul, muzica și teatrul medieval, precum și echipamentul de luptă și emblemele medievale moldovenești din perioada epocii lui Ștefan cel Mare, sprijinind educația pentru valorificarea culturii și civilizației medievale din zona eligibilă proiectului. Evenimentul cultural este preconizat a se desfășura în locațiile CONSILIUL RAIONAL SOROCA, CETATEA SOROCA și MUZEUL SOROCA .

     Astfel, așteptăm publicul doritor să intre în atmosfera a două zile de sărbătoare medievală așa cum erau ele în epoca lui Ștefan cel Mare și să participe activ la diverse activități culturale care reprezintă scene de teatru medieval, spectacole de muzică și dans medieval, reconstituiri de lupte medievale, ateliere meșteșugărești

medievale, produse culturale și embleme personalizate, specifice epocii lui Ștefan cel Mare, inclusiv steaguri medievale de luptă și steme ale Țării Moldovei, pentru a promova patrimoniul cultural-istoric de pe ambele maluri ale Prutului.

      Proiectul transfrontalier comun își propune să contribuie la promovarea și conservarea patrimoniului cultural și istoric al Raionului Soroca și al Județului Vaslui din România, prin restaurarea monumentelor istorice 

reprezentative situate în zonă și prin organizarea de evenimente culturale transfrontaliere. Tocmai de aceea, vor fi invitați și oaspeți din Județul Vaslui – care vor participa la parada costumelor de epocă și la spectacolul de dansuri medievale.

      Programul Festivalului Medieval de la Soroca va include Parada costumelor medievale de epocă, Reconstituiri de lupte medievale, Concursuri de tragere cu arcul, un Maraton de activități medievale cu premii, Master Class-uri, Proiecție de film istoric, un Concurs de desen cu tematică medievală, dar și un Program artistic al ansamblurilor folclorice raionale.

 

       Evenimentul constituie o ocazie perfectă pentru o evadare din vâltoarea vieții cotidiene direct în negura vremurilor mărețe din care ne tragem. Prin programul acestui Festival Medieval de la Soroca la care vă așteptăm cu drag, organizatorii își propun cultivarea spiritului patriotic și a identității naționale, glorificând obârșia comună a moldovenilor de pe ambele maluri ale Prutului și oferind publicului șansa de a se scălda în măreția timpurilor vestitului voievod Ștefan cel Mare, în preajma acestui exemplu viu de ctitorire a sa - care îl reprezintă emblema acesor meleaguri, Cetatea Soroca.

 

     Așadar, sărbătorile de iarnă vor începe de la Soroca. Fiți, deci, bineveniți în zilele de 16 și 17 decembrie 2023 la Festivalul  Medieval ,,Soroca - Porți Deschise"! Aici veți avea posibilitatea de a înțelege măreția și puterea de altădată a Țării Moldovei lui Ștefan-Vodă, strămoșul nostru común. El reprezintă pentru noi, toți, modelul de virtute creștină și onoare cavalerească al neamului nostru, iar prin ceea ce ai să vezi la acest grandios eveniment cultural te vei simți mândru că îi aparții acestui popor legendar!

 

Pentru mai multe detalii Vă rugăm să contactați: Igor Țarălungă, manager proiect, Natalia Tonofa, expert vizibilitate. Telefon: (+373) 230 2-65-76.

Data publicării: 12.12.2023

 

Această publicație a fost realizată cu asistența financiară a Uniunii Europene. Conținutul acestei publicații este responsabilitatea exclusivă a Consiliului Raional Soroca și nu poate fi considerat în niciun caz ca reflectând opiniile Uniunii Europene sau a structurilor de management ale Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020.



În perioada 01aprilie 2021 – 31 decembrie 2023 Consiliul Raional Soroca (Republica Moldova) în parteneriat cu Consiliul Județean Vaslui (România) și Muzeul Județean Vaslui (România) implementează proiectul ,,Ștefan cel Mare – istorie comună, patrimoniu comun, Soroca-Vaslui” finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România/Republica Moldova EMS-ENI 2014-2020.

 

Obiectivul general:Conservarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric al județului Vaslui și al mun. Soroca, prin restaurarea monumentelor istorice reprezentative situate în zonă, Cetatea Medievală Soroca și Ansamblul Monumental „Podul Inalt”, care înglobează statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare, situată în satul Bacăoani, județul Vaslui,prin organizarea de evenimente culturale transfrontaliere comune, menite să continue să consolideze legăturile culturale, izvorâte din identitatea comună a celor două regiuni.

 

Avem deosebita plăcere să Vă invităm la

Festivalul Medieval “Soroca- Porți Deschise”

care va avea loc,

la data de 16-17 decembrie 2023, ora 12:00 mun. Soroca, Republica Moldova,

în preajma Cetății Soroca

Vă mulțumim anticipat pentru participare, pentru mai multe detalii Vă rugăm să contactați: Igor Țarălungă, manager proiect, Natalia Tonofa, expert vizibilitate. Telefon: (+373) 230 2-65-76.



 

Data publicării: 07.12.2023

În perioada 19-22 octombrie 2023, Muzeul Județean ,,Ștefan cel Mare” Vaslui (România, Partener 2) - alături de Consiliul Raional Soroca (Republica Moldova, Lider de proiect) și Consiliul Județean Vaslui (România, Partener 1) – a organizat FESTIVALUL MEDIEVAL „VASLUIUL ÎN STRAIE DE SĂRBĂTOARE MEDIEVALĂ”, la Curtea Domnească și în Centrul Civic Vaslui. Pe parcursul desfășurării acestui reușit Festival, numerosul public prezent a putut să admire Parada costumelor de epocă, Spectacolele de teatru, dans și muzică medievală, Atelierele meșteșugărești medievale și Reconstituirea istorică de luptă medievală, dar și Jocurile medievale interactive sau Spectacolul de jonglerii cu foc. Evenimentul s-a bucurat de succes și a făcut parte din programul activităților culturale comune transfrontaliere ale Proiectului ,,Ștefan cel Mare – istorie comună, patrimoniu comun, Soroca-Vaslui”, finanțat de Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Comun România/Republica Moldova 2014-2020.

La acest eveniment foarte bine mediatizat și organizat de către Muzeul Județean ,,Ștefan cel Mare” Vaslui - împreună cu Liderul de Proiect și Partenerul 1 - au contribuit și alți parteneri – Primăria Municipiului Vaslui și Centrul Județean Cultural Vaslui, colaboratorii și beneficiarii proiectului, grupurile-țintă, mass-media locală și națională, organizațiile și asociațiile culturale din țară și din Republica Moldova. 

Precizăm faptul că la Parada costumelor de epocă au participat peste 100 de oameni îmbrăcați în costume medievale, printre care 25 au fost din Raionul Soroca (Republica Moldova) și 25 de voluntari din Municipiul Vaslui (România), în timp ce toate echipele de proiect ale partenerilor au asistat la această activitate desfășurată pe traseul Curtea Domnească - Centrul Civic Vaslui.

Acest important eveniment cultural transfrontalier comun a beneficiat în cele patru zile de prezența a peste 5.000 de oameni din județul Vaslui, dar și din alte părți ale României și din Republica Moldova și a avut peste 108.000 de vizualizări pe pagina de Facebook: facebook.com/vs.vaslui, dar și pe WhatsApp și pe Instagram. Totodată, toate activitățile au fost promovate și popularizate în timp real și au putut fi urmărite în direct prin transmisii on-line, atât pe pagina de Facebook a Muzeului Județean Vaslui, cât și pe pagina de Facebook a proiectului.

   Organizarea Festivalului Medieval de la Vaslui a contribuit la realizarea obiectivului specific al proiectului, consolidarea relațiilor dintre România și Republica Moldova și la dezvoltarea în continuare a îndelungatei colaborări transfrontaliere, unde legăturile istorice și moștenirea culturală comună vor fi promovate ca o bază solidă pentru un parteneriat durabil.

 

Pentru mai multe detalii Vă rugăm să contactați: Igor Țarălungă, manager proiect, Natalia Tonofa, expert vizibilitate. Telefon: (+373) 230 2-65-76
Data publicării: 30.10.2023