Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_top position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_bottom position below the menu.

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.

Căutare în site

Cultură și Turism

  Rețeaua instituțiilor de cultură este constituită din: 54 case și cămine culturale, 58 biblioteci publice, 6 școli de artă plastică și muzică, 2 muzee, activează 98 colective artistice, 4 centre de meșteșuguri populare,1 studiou muzical. Numărul total de monumente – 413, inclusiv: 194 de importanță natională, 219 de importanță locală.

-  Măsuri culturale 2020                                 -  Resursele turistice antropice
-  Regulament                                                -  Resurse turistice naturale
-  Meșteșuguri                                                -  Servicii turistice
- Agendă evenimente                                      - Turism religios 
- Activități culturale 2019        

În conformatitate cu Hotărârea Guvernului nr. 937/2023 Cu privire la măsurile de pregătire a protecției civile a Republicii Moldova pentru anul 2024, în perioada 10-12 aprilie 2024, raionul Soroca a fost supus controlului stării protecției civile și desfășurarea aplicațiilor la protecția civilă cu tema ,,Acțiunile organelor de conducere și forțelor protecției civile ale raionului la organizarea lichidării consecințelor cutremurului de pământ, inundațiilor catastrofale, alunecărilor de teren, avariilor de producție și epizootiilor”.
Astfel, la data de 12 aprilie, pe teritoriul raionului Soroca au fost desfășurate un șir de aplicații practice.
Obiectivele aplicaţiilor date au constat în:
• Înştiinţarea membrilor Comisiei pentru Situaţii Excepţionale (CSE) a raionului Soroca;
• Convocarea şedinţei I a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale (CSE) a raionului Soroca;
• Controlul activităţii Punctului Teritorial de Dirijare în situaţii excepţionale (PTDSE) a raionului Soroca;
• Aranjarea tehnicii de salvare și revista de front a formaţiunilor protecției civile a raionului Soroca;
• Înştiinţarea şi evacuarea populaţiei din zona pericolului de inundaţie;
• Desfăşurarea evacuării persoanelor, salvarea persoanelor şi stingerea incendiului;
• Localizarea focarului de gripă aviară H5N1;
• Desfăşurarea intervenţiei la lihcidarea avariei tehnogene cu scurgerea substanței puternic toxice;
• Desfăşurarea acţiunilor de salvare-deblocare a persoanelor în urma accidentului rutier;
• Triajul medical în cazul unei situaţii excepţionale;
• Cazare a sinistraților;
• Instruirea Comisiei pentru Situaţii Excepţionale (CSE) şi Punctului Teritorial de Dirijare în situaţii excepţionale (PTDSE) ale raionului Soroca privind organizarea lucrărilor de lichidare a consecinţelor situaţiilor excepţionale în cooperare cu organele de conducere la nivel de raion, sat (comună), obiectiv economic.
Ziua de 12 aprilie a startat cu convocarea ședinței Comisiei pentru situații excepționale a raionului Soroca prezidiată de către Președintele raionului Soroca, Președinte al Comisiei pentru situații excepționale a raionului Soroca dl Veaceslav Rusnac. Cu ulterioara aranjare a tehnicii de salvare și revistei de front a formaţiunilor protectiei civile a raionului Soroca pe Piața Libertății din municipiul Soroca.
Exercițiile demonstrative s-au desfășurat la 7 locaţii de bază din teritoriul raionului, unde au fost simulate următoarele situații:
Pericol de inundaţie în sectorul de jos al municipiului Soroca, str. Petru Rareș (în preajma „Gările Auto Moderne” SRL, filiala Soroca) cu organizarea înștiințării populației din zona pericolului de indundație, organizarea evacuării populației și bunurilor materiale din zona inundației; efectuarea lucrărilor de reparație a unui sector de dig, organizarea menținerii ordinii publice.
Incendiu la Instituția Publică Colegiul Tehnic Agricol din Soroca, mun. Soroca, str. Calea Bălțului, 2 unde a fost evacuat personalul și elevii din clădire în urma incendiului. Serviciile Protecției Civile au intervenit la deconectarea surselor de alimentare vitală, acțiunile de salvare deblocare, localizarea și stingerea inceniului la etajele superioare, salvarea și evacuarea persoanelor blocate (sinistrate) la etajele superioare din focarele incendiate, acordarea primului ajutor medical și transportarea sinistraților la instituțiile medicale, organizarea menținerii ordinii publice.
Gripa Aviară H5N1 caz de depistare a focarului de Gripă Aviară (H5N1) la Societatea cu Răspundere Limitată ,,Mobi Rai” din satul Iorjnița raionul Soroca şi lichidarea acestuia; organizarea posturilor de supraveghere sanitară; colectarea probelor de laborator; inventarierea șeptelului; alegerea locului pentru înhumare; nimicirea capetelor; cîntărirea capetelor nimicite; transportatrea lor în groapa de înhumare; igienizarea completă a teritoriului în focar; dezinfectarea încăperilor, dezinfectarea gropii pentru înhumare și acoperirea acesteea cu strat de protecție (peliculă și pământ); întreținerea și supravegherea sanitar-veterinară în zona afectată.
Avarie tehnogenă la Întreprinderea Interraional de Stat ,,ACVA-NORD”, mun. Soroca, str. Cosăuțului, 32 cu scurgerea substanței periculoase toxice „clor” în urma cutremurului de pământ. Înştiinţarea organelor de conducere şi populaţiei despre avarie; coordonarea măsurilor de localizare şi lichidare a consecinţelor avariei dintre conducătorii serviciilor protecţiei civile ale raionului şi formaţiunile de obiect; desfășurarea acţiunilor de localizare a focarului de contaminare cu neadmiterea răspîndirii substanţei puternic toxice în mediul înconjurător de către formațiunea obiectivului; desfășurarea lucrărilor de stopare a scurgerii de substanțe puternic toxice; desfășurarea lucrările de salvare a sinistraţilor în urma accidentului chimic de către formațiunile de salvare a obiectivului economiei naționale și predarea acestora Stației de Asistență Medicală Urgentă Soroca a Instituției Medico-Sanitare Publice Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească pentru acordarea ajutorului medical; desfășurarea lucrărilor de decontaminare a efectivului și a sinistraților de către grupa de decontaminare a obiectivului economiei naționale.
Accident rutier cu multiple victime pe traseul L 54 (drumul de ocolire a municipiului Soroca în preajma SRL ”Kerner Grup”, str. Cosăuțului), unde au fost petrecute acțiuni de salvare-deblocare (lucrări de descarcerare) la lichidarea consecințelor accidentului de transport, acordarea primului ajutor medical, triajul și transportarea sinistraților la instituțiile medicale, organizarea menținerii ordinii publice.
Triaj medical pe teritoriul Instituției Medico-Sanitare Publice Spitalul Raional Soroca „A. Prisacari” mun. Soroca, str. Nicolae Testemițeanu, 69 în cazul unei situaţii excepţionale cu organizarea măsurilor primire a bolnavilor accidentaţi; efectuarea triajului spitalicesc; acordarea ajutorului medical specializat; executarea acțiunilor de înregistrare și repartizare a pacienților conform gradului de priorioritate în funție de gravitatea sau caracterul acut al patologiei.
Cazare a sinistraților pe terenul sportiv al Instituției Publice Liceul Teoretic „Constantin Stere” mun. Soroca, str. Dimitri Cantemir, 27 cu organizarea acțiunilor de amenajare a taberei de câmp; organizarea procesului de cazare a sinistraților; efectuarea procesului de asigurare cu hrană și apă potabilă a sinistraților; organizarea procesului sanitaro-iginenic al sinistraților.
Activitățile practice au încheiat cu organizarea celei de-a II-a Ședințe a Comisiei pentru Situații excepționale a raionului Soroca. Ședința a fost petrecută pe terenul sportiv al IPLT „Constantin Stere” Soroca, unde au fost efectuate totalurile activității desfășurate.
Aceste acțiuni se desfășoară odată la 5 ani și sunt susținute de către specialiști din diferite domenii, prin care sunt verificate acțiunile Consiliului Raional Soroca și subdiviziunile Direcției Situații Excepționale Soroca.

Comments

   În data de 11 aprilie 2024, orele 10.00, în sala de Protocol a Consiliului Raional Soroca Soroca, de către vicepreședinta raionului Soroca dna Alla Bordianu a fost convocată ședința de lucru cu reprezentanții băncii germane KfW și Agenției de Dezvoltare Regională Nord a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a Republicii Moldova.

   În cadrul ședinței experții au fost informați despre specificul activităților Consiliului Raional Soroca, fiindu-le oferite detalii despre sistemele de asigurare cu apă și sanitație implementate anterior, dar care necesită noi investiții pentru a fi extinse și puse în funcțiune.

   Experții angajați de banca germană KfW în perioada 10-11 aprilie se află într-o vizită de documentare în Regiunea Nord, în contextul elaborării Studiului de prefezabilitate pentru Programul Deschis de Dezvoltare Urbană Moldova.

   Agenda experților include vizite în mai multe localități din raioanele Glodeni, Sângerei și Soroca, unde anterior a fost implementat sau urmează să implementate proiecte de asigurare cu apă și sanitație. Vizitele în localități includ întrevederi cu autorități publice locale și inspectarea sistemelor de alimentare cu apă ce necesită noi investiții.

În perioada documentării, experții colectează date prin intermediul unor chestionare personalizate, pentru analiză instituțională.

   Chestionarele urmează să fie prezentate unui expert care va efectua vizite similare la sfârșitul lunii aprilie.

 

Comments

Stimați locuitori,

În perioada 8 aprilie -7 iulie 2024 în Republic Moldova se va desfășura Recensământul populației și locuințelor (RPL). Recensământul este o cercetare de amploare națională care are loc o dată la 10 ani. Scopul recensământului este obținerea de date statistice privind numărul și distribuția teritorială a populației și locuințelor țării. În cadrul recensământului, sunt colectate date cu privire la fiecare persoană din gospodărie (de exemplu: anul și locul nașterii, locul de trai, limba vorbită, nivelul educației, ocupația ș.a.), cât și date despre locuință (cum ar fi dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire, suprafața și materialele de construcție a locuinței ș.a.).

În această perioadă, un  recenzor va vizita locuința dumneavoastră și va adresa câteva întrebări din chestionarul de recensământ, iar răspunsurile le va înregistra pe tabletă. Recenzorul va prezenta obligatoriu legitimația de recenzor și vor purta însemne de identitate a RPL, inclusiv: vestă, chipiu, tricou, rucsac, tabletă, toate cu logoul Recensământului 2024.

Fiecare persoană trebuie să participe la recensământ și să răspundă în întregime și corect la chestionarul de recenzare. Conform Legii nr. 231/2022 privind recensământul populației și locuințelor, participarea la recensământ este obligatorie.

Îndemnăm toți locuitorii să deschidă ușa recenzorului și să ofere răspunsuri corecte și depline!

Datele pe care le veți oferi la Recensământ sunt confidențiale și protejate conform Legii nr. 231/2022 privind recensământul populației și locuințelor și Legii nr. 93/2017 cu privire la statistica oficială. Aceste date se vor utiliza doar în scopuri statistice pentru elaborarea și diseminarea sub formă generalizată a rezultatelor recensământului pe diverse caracteristici ale populației, fără a fi posibilă identificarea datelor personale.

Participarea la Recensământ este o obligație legală, dar și civică. Datele colectate vor sta la baza proiectelor de dezvoltare la nivel de localitate și de țară.  Participând la recensământ, contribuim la o mai bună înțelegere a comunității. Răspunsurile vor fi utilizate pentru a produce statistici care vor oferi o imagine a vieții în Republica Moldova și a modului în care aceasta se schimbă.

Mai multe informații despre recensământ puteți consulta pe pagina BNS www.statistica.gov.md/RPL2024. De asemenea, pentru orice întrebări puteți apela gratuit la Linia verde a recensământului 022 800 800 24.

În organizarea și desfășurarea Recensământului populației și locuințelor 2024, BNS beneficiază de asistență în cadrul proiectului „Sprijin pentru Biroul Național de Statistică în desfășurarea Recensământului populației și locuințelor din 2024”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de către Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA). 

https://www.facebook.com/statistica.md

 



Уважаемые жители,

С 8 апреля по 7 июля 2024 года в Республики Молдова пройдет Перепись населения и жилищ (ПНЖ). Перепись населения — это общенациональное обследование, которое проводится раз в 10 лет. Цель переписи — получение статистических данных о численности и территориальном распределении населения страны и жилищ. В ходе переписи собираются данные о каждом члене в домохозяйстве (например, год и место рождения, место жительства, язык общения, уровень образования, род занятий и т. д.), а также данные о жилье (например, наличие системы канализации и водоснабжения, типе отопления, площади жилища и материалах, из которых оно построено и др.).

В этот период переписчик придет к вам домой и задаст несколько вопросов, ответы на которые будут внесены в планшет. Он обязательно предъявит свое удостоверение переписчика и будет носить идентификационные знаки ПНЖ, включая: жилет, кепку, футболку, рюкзак, планшет, все с логотипом Перепись 2024.

 

Каждый из нас должен принять участие в переписи и ответить подробно и правильно на переписной вопросник. Согласно закону № 231/2022 о переписи населения и жилищ, участие в переписи обязательное.

Призываем всех жителей открыть дверь переписчику и дать исчерпывающие и правильные ответы!

Данные, которые вы предоставите в ходе переписи конфиденциальные и защищены в соответствии с Законом № 231/2022 о переписи населения и жилищ и Законом № 93/2017 об официальной статистике. Они будут использоваться только в статистических целях для разработки и распространения в обобщенном виде результатов переписи по различным характеристикам населения, без возможности идентификации персональных данных.

Участие в переписи является как юридическим, так и гражданским долгом. Данные, собранные в ходе переписи, станут основой для проектов развития на уровне населенных пунктов и страны.  Участвуя в переписи, мы способствуем лучшему пониманию своего сообщества. Ответы будут использованы для получения статистических данных, которые дадут представление о жизни в Республике Молдова и о том, как она меняется.

Более подробную информацию о переписи можно найти на сайте НБС www.statistica.gov.md/RPL2024 . При возникновении вопросов можно также позвонить на бесплатную горячую линию переписи 022 800 800 24.

В организации и проведении переписи населения и жилищ 2024 года НБС получает помощь в рамках проекта "Поддержка Национального статистического бюро в проведении переписи населения и жилищ 2024 года", финансируемого Европейским Союзом совместно с  Фондом ООН в области народонаселения (ЮНФПА).

https://www.facebook.com/statistica.md

Comments

Instituții preșcolare - 55
Școli primaree-grădiniță -  5
Școli primare - 8
Licee - 5
Gimnazii - 28
Școli de sport - 2

Indicatori economici, raionul Soroca, 2018

104,3 
Suprafața raionului (mii, ha)
100078
Locuitori
3637
Agenți Economici
3953,50
Salariul mediu pe raion (lei)

Bugetul Raionului Soroca -  anul 2020 Aprobat prin decizia Consiliului Raional Soroca nr.4/19 din 12 decembrie 2019
HARTA SERVICIILOR SOCIALE DIN RAIONUL SOROCA
Produs elaborat de People in Need din Cehia, în cadrul proiectului „Dezvoltarea serviciilor sociale în Moldova 2017-2019” .
REGULAMENTUL
privind modul de utilizare a mărcii turistice din raionul Soroca.